Accepteren

Tags: loslaten, accepteren, genieten, gebed om kalmte,

We zijn al heel lang bevriend, al zeker meer dan 25 jaar. We hebben lief en leed gedeeld. Overlijdens, geboortes, ziekte, familie ruzies en allerhande ongemakken en veel werd doorgenomen tijdens lange liefdevolle gesprekken aan tafel. We houden van koken en van lekker eten. Ze zijn ons dierbaar. We zien elkaar soms vaak en soms niet zo vaak en het was dan ook al even geleden dat we elkaar echt hadden gesproken. Na veel gepuzzel in de agenda’s vonden we eindelijk een datum waarop we allemaal konden. Ze kwamen eten. En wat er volgde was natuurlijk een goed gesprek aan tafel. We praatten elkaar bij over kinderen, familie en werk. Of eigenlijk het ‘niet-meer-werken’. Zij en ik waren allebei onze baan kwijt geraakt. Zij iets eerder dan ik. Niet omdat zij niet goed functioneerde. Het tegendeel is waar. Ze was echt goed in haar vak en behaalde goede resultaten, daarover was iedereen het eens, maar het potje geld, waaruit haar werkzaamheden werden betaald, was leeg en haar functie hield op te bestaan. Een uitkering zorgde ervoor dat zij en haar man op financieel gebied geen grote zorgen hadden. Het betekende echter ook dat ze geen vrijwilligers werk mocht doen op het terrein waar ze zo goed in is. Haar talent en expertise zijn onderdeel van haar en geven haar energie en plezier maar door de regelgeving moest ze afscheid nemen van dat stuk van zichzelf.

Wijze woorden
Ik luisterde naar haar en betrok haar woorden op mijzelf. Ik heb geen uitkering en dat geeft veel vrijheid maar toch…. Ik zei haar dat ik het zo moeilijk vind dat ik mijn talent, kennis en ervaring niet als professional, en dus betaald, kan inzetten in een functie. Ze keek me recht in mijn ogen en zei; ‘Dat heb ik wel geleerd. Het heeft geen nut er tegen te vechten. Het is zoals het is. Als je  er in blijft hangen, schiet het niet op”. Dit kwam aan en ik loop het sinds ons etentje te verwerken.
De eerste zin van het gebed om kalmte van Reinard Niebuhr (1943) komt bij me op. “God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil er tussen te zien”. Ik zoek het op om het helemaal te lezen. De volgende zin komt sterk binnen: “Om één dag tegelijkertijd te leven en om van één moment tegelijkertijd te genieten”. Ik lees verder…

Stap voor stap
Het is zo waar. Ik merk tijdens bijzondere ontmoetingen en inspirerende gesprekken, dat ik er soms niet helemaal bij ben. Ik kan er niet echt van genieten. Er hangt een sluier voor, er stoort iets. Waarom zit ik mezelf zo in de weg….Niemand die dit van mij vraagt. Lees ik niet overal in de Bijbel dat het niet om geld verdienen gaat?
Lieve vriendin bedankt. Je hebt gelijk. Alles draait om loslaten, accepteren en genieten van wat er op mijn weg komt, stap voor stap. En ik neem me voor de komende tijd mijn dag met het gebed te beginnen.
(Het hele gebed lezen? Ik vond het op internet.)


6 December 2015, Gepost door Liesbeth van Gool