Mooie mensen

Tags: liefde, vergeven, mens zijn, interview ,

De afgelopen weken zijn gevuld met mooie verhalen. In opdracht van uitgeverij Adveniat ben ik bezig om een boekje te schrijven voor de Nederlandse en Belgische (Vlaamse) markt. Ik heb daarvoor o.a. 10 mensen geïnterviewd in Nederland en België. Het boekje staat helemaal in het kader van het jaar van Barmhartigheid. De media besteedden aandacht aan de start op 8 december in Rome. De paus opende het jaar door de heilige deur in de St Pieter te openen. Barmhartigheid de kern waar het in mijn geloof om draait. ‘Barmhartigheid’, vertellen de geïnterviewden , ‘betekent de ander als mens te zien en met liefde in je hart te ontmoeten’.

Het is simpel maar niet altijd makkelijk
Dat klinkt zwaar maar het is heel eenvoudig. We hebben allemaal wel eens de neiging om iemand, die ons in onze ogen slecht heeft behandeld, een hak te willen zetten. We praten expres niet met hen of proberen hen door onze acties te laten merken dat we gekwetst zijn. ”Ze moeten het maar voelen”, zeggen we dan. Leven vanuit Barmhartigheid betekent hierop te antwoorden met gedrag dat liefde uitstraalt. Ons wordt gevraagd altijd het goede in de ander te zoeken en de liefde te laten stromen. Soms lukt dat goed; ik ben boos op iemand omdat hij of zij mij verdriet heeft gedaan en ik kijk de ander aan en ik voel mijn hart zachter worden. Dan verdwijnt mijn boosheid en kan ik de ander zien in zijn onvermogen of in zijn worsteling. Dat betekent niet dat ik het gedrag van de ander dan goedkeur maar ik ben dan in staat verder te kijken. Ik geloof dat we er niet op uit zijn om elkaar bewust te kwetsen. Maar soms wordt mijn hart niet zacht en heb ik hulp nodig van een ander die me wakker maakt en me uit mijn comfortzone haalt. Door mij te helpen met andere ogen te kijken, ben ik in staat mijn hart weer open te zetten en geef ik de relatie weer een kans. Die ander deed iets voor mij dat ik een werk van barmhartigheid noem.

Liefdeswerk door mooie mensen
In de afgelopen weken sprak ik 10 mensen die zich inzetten om de liefde in de wereld meer kans te geven. Ze bezoeken gevangenen, voeden hongerigen, troosten bedroefden, helpen daklozen, zetten zich in voor vluchtelingen, begeleiden de stervenden, helpen mensen elkaar te vergeven, steunen de zieken, helpen mensen weloverwogen keuzes te maken en bidden voor ons allen. Zij doen de werken van barmhartigheid. Zij zetten zich in op een bijzondere manier. Zij noemen zich geen vrijwilligers maar zijn als vrienden voor de ander. Zij maken contact met liefde in hun hart en geven deze liefde door.  Liefde die zij op hun beurt ook hebben ontvangen. Zij hopen dat zij op deze manier een kanaal mogen zijn waar Gods liefde doorheen stroomt. Als ik hun verhalen opschrijf krijg ik meer vertrouwen in de wereld. Deze mensen helpen de liefde stromen en liefde is altijd sterker dan alle kwaad dat we elkaar kunnen aandoen. Wat een mooie mensen.

(het boekje lezen? Bestel het in de webshop van Adveniat, www.adveniat.nl )
 


13 December 2015, Gepost door Liesbeth van Gool