Eens gestolen altijd een dief....

Tags: vergeven, gedetineerde, kansen krijgen, fouten maken,

Je hebt nieuwe buren gekregen en je nodigt hen uit voor de koffie. Wat zou je doen als je nieuwe buurman tijdens de kennismaking vertelt dat hij graag open kaart wil spelen en dat hij net vrij is. Vrij denk je nog? Hoe bedoel je….En dan valt het kwartje. Hoe zou ik reageren.
Afgelopen week was ik aanwezig bij een presentatie van Stg Exodus. Deze stichting begeleidt gedetineerden in het laatste stadium van hun gevangenschap. Zij helpt de mensen om weer in de maatschappij terug te kunnen komen. Dat blijkt echt een groot gevecht te zijn. Ik hoorde dat de tijd zo goed als stil staat voor gedetineerden. Ontwikkelingen, zoals bij social media, gaan snel en die missen ze. Vaak is de familie afgehaakt tijdens de detentie of misschien al daarvoor. Mensen worden vrijgelaten en komen meestal zonder ID op straat te staan. Probeer je je dan maar eens in te schrijven bij de burgerlijke stand of een uitkering aan te vragen. Kortom zonder vangnet belanden velen vaak snel weer in de criminaliteit. Dat is volgens mij niet de bedoeling van ons systeem.
“Eigen schuld dikke bult” zeggen mensen. “Hadden ze maar niet de fout in moeten gaan”. Maar in de presentatie bleek dat vaak geen bewuste keuze is geweest. Er waren verhalen over mishandeling als kind, verwaarlozing, incest of gewoon afwezigheid van het goede voorbeeld. Depressies, armoede, negatief zelfbeeld,  de lijst van oorzaken van geestelijke beschadiging is lang. Op school is het vaak ook niet gelukt. Vroeg van school gegaan zonder diploma en dus geen vak geleerd.
Wat gaat er toch een hoop mis in mensenlevens. Wat ‘n zonde.
Als mensen zich wel hebben terug gevochten in een eerlijk en actief bestaan in onze samenleving, zijn ze er nog niet. Geven we hen een tweede kans? Wie neemt een ex-gedetineerde aan? Wat doe ik als er zo iemand naast me komt wonen? Krijgen ze echt een nieuwe kans? Heel eerlijk gezegd weet ik het niet. Ik wil sociaal wenselijk zeggen dat ik in die situatie gastvrij zou zijn en mijn deur wijd open zou zetten.
Het wringt. “70 keer 7 keer vergeven’, ’Oordeelt niet opdat jij niet geoordeeld zult worden’, ‘Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen’. De bijbel staat vol met opmerkingen en verhalen die ons zeggen: Vergeef en geef je medemens de kans om weer echt te leven in vrijheid. Bevrijd de gevangenen is één van de werken van barmhartigheid, één van de dingen die Jezus ons vraagt om te doen. Dat wil niet zeggen dat we de deuren van de gevangenis open moeten breken maar wel dat we hen de kans geven weer mee te doen. Ik weet het en ik wil het maar toch…… Ik hoop dat als de situatie zich ooit voordoet, mijn hart groot genoeg is.
Maar n.a.v. de afschuwelijke gebeurtenissen vrijdagavond in Parijs ben ik bang dat het me dan niet goed zou lukken.  
Meer lezen over 70x7x vergeven? in de bijbel : het Evangelie van Matteus hoofdstuk 18; 21-35


14 November 2015, Gepost door Liesbeth van Gool